top of page

OM INDEKLIMA

Fugtskader/skimmelsvamp

 

 

Skimmelsvamp kan være årsag til meget besvær. Du kan blive syg af det, og du bliver måske nødt at flytte fra din lejlighed, indtil skimmelsvampen er fjernet.

 

Skimmelsvamp opstår, når fugtniveauet er for højt. Du kan undgå et for højt fugtniveau ved at følge nedenstående råd:

 

  • Luft ud flere gange dagligt, især i køkken og soveværelse. Men lad ikke vinduet stå åbent i mere end 10 minutter

  • Luft godt ud i køkkenet ved madlavning. Kog med låg.

  • Hæng ikke tøj til tørre i lejligheden.  

  • Skru ikke helt ned for varmen i de rum, du ikke benytter (Et koldt rum får vanddamp til  kondensere og blive til fugt/vand, som giver grobund for skimmelsvamp ved vindueskarme   og andre kolde overflader).

  •  Luk døren til badeværelset, når du bader, og hold døren lukket, indtil der er tørt. 

     Hold møbler fri af ydervæggene (Skimmelsvamp dannes især bag møbler og skabe, der står                tæt op ad kolde ydervægge). 
  •  Luft ekstra meget ud, når fyringssæsonen starter, så sommerens fugt luftes ud.

  •  Hold jævn temperatur i hele lejligheden på ca. 20 grader.

Hvad gør du, hvis uheldet er ude, og du får skimmelsvamp?

Vask de ramte områder med klorin eller rodalon, og vent 20 minutter med at tørre områderne af. Du skal være opmærksom på, at klorin kan blege overflader.

Hvis du er tvivl, kan du henvende dig til ejendomskontoret og få råd om, hvad du skal gøre. Samtidig kan de fortælle dig, hvad du skal gøre, hvis du er så uheldig at skulle flytte og genhuses i en periode, indtil skimmelsvampen er blevet fjernet af eksperter i den slags.

Automatisk udluftning

I lejlighederne er der udsugning i køkken og på badeværelser, så du ikke får et for højt fugtniveau. De kører i døgndrift. Udsugningen fungerer kun optimalt, hvis du ikke stopper den til – fx med en klud eller et spjæld. Gør du det, giver det højere udsugning i de andre lejemål i opgangen, hvilket gør deres lejligheder kolde, især om vinteren.

 

Selv om der er udsugning, skal du stadig følge de ovennævnte råd, hvis du vil være sikker på, at der ikke opstår skimmelsvamp.

Du skal engang imellem tjekke, om udsugningen kører. Hvis den ikke gør det, skal du henvende dig på ejendomskontoret, så de kan få sat den i gang igen.

bottom of page